Informacja o wymaganiach sanitarno-higienicznych dla podmiotów zamierzających prowadzić działalność gospodarczą
INFORMACJA DLA PODMIOTÓW ZAMIERZAJĄCYCH PROWADZIĆ DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZĄ - DZIAŁALNOŚĆ GASTRONOMICZNA Z OBIEKTÓW TYMCZASOWYCH I RUCHOMYCH,ORGANIZACJA PARKINGÓW
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gorzowie Wlkp. w związku ze zbliżającą się kolejną edycją Festiwalu „PolAndRock Festival” odbywającego się corocznie w Kostrzynie nad Odrą informuje:
1. Osoby lub firmy zamierzające prowadzić działalność gastronomiczną podczas festiwalu powinny w terminie do 19 lipca bieżącego roku zgłosić (wzór zgłoszeniaw załączniku nr 3 „ZGŁOSZENIE”) swój zamiar prowadzenia w/w działalności Państwowemu Powiatowemu Inspektorowi Sanitarnemu w Gorzowie Wlkp.
2. Podstawowe wymagania higieniczno-sanitarne zamieszczono:
- w załączniku nr 1 „INFORMACJA O WYMAGANIACH SANITARNO-HIGIENICZNYCH - teren imprezy i bezpośrednie sąsiedztwo ”
- w załączniku nr 2 „INFORMACJA O WYMAGANIACH SANITARNO-HIGIENICZNYCH - teren poza placem imprezy i bezpośrednim sąsiedztwem"
3. W zgłoszeniu należy podać następujące dane:
- nazwa firmy, NIP/PESEL;
- planowany termin i miejsce rozpoczęcia działalności, (ulica z określeniem numeru lub innego wyróżnika);
- telefon kontaktowy, adres e-mail;
- zakres prowadzonej działalności;
- organizacja stoiska (np. wyposażenie, dostęp do sanitariatów i urządzeń służących utrzymaniu higieny).
4. Szczegółowe wymagania należy ustalić osobiście w siedzibie PPIS w Gorzowie Wlkp. ul. Kosynierów Gdyńskich 27, 66-400 Gorzów Wlkp., pokoje: 14,15,16,17 lub przesłać drogą elektronicznąna adres : Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.lub Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
W przypadku dodatkowych pytań można zasięgać informacji pod numerem telefonu :
95 7228986 wew. 34, 35, 36,
5. Wymagane dokumenty (do wglądu podczas kontroli) :
- aktualne orzeczenia lekarza o zdolności do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje ryzyko przeniesienia zakażenia lub choroby zakaźnej na inne osoby,
- instrukcje dobrych praktyk higienicznych, w tym potwierdzenie przeszkolenia personelu ze znajomości tych praktyk,
- faktury potwierdzające źródło pochodzenia produktów i półproduktów
PODMIOTY PLANUJĄCE PROWADZENIE PARKINGÓW winny wyznaczone miejsce oznakować, natomiast osobom korzytającym z parkingów należy zapewnić dostęp do zaplecza sanitarno-higienicznego (wraz z mozliwością umycia rąk po skorzytaniu z toalety) oraz urządzeń do gromadzenia odpadów komunalnych
Ilość toalet oraz pojemników na odpady komunalne winna być dostosowana do przewidywanej liczby osób korzystających z tych miejsc. Toalety oraz pojemniki na odpady należy serwisować z częstotliwością dostosowaną do potrzeb, a teren parkingów i miejsc postojowych utrzymać w należytym stanie sanitarno-porządkowym.