PRZEPISY PRAWA I WYMAGANIA dla osób chcących prowadzić działaność gospodarczą w trakcie Poladnrock Festival 2019
Przepisy prawne :
- Uchwała Nr XXI/186/04 z dnia 24 czerwca 2004 r. w sprawie ustalenia przepisów porządkowych dotyczących prowadzenia handlu na terenie miasta Kostrzyna nad Odrą.
- Uchwala XXII/165/16 Rady Miasta Kostrzyn nad Odrą z dnia 22 września 2016r w sprawie ustalenia regulaminu utrzymania czystości i porządku na terenie miasta Kostrzyn nad Odrą
- Uchwała Rady Miasta Kostrzyn nad Odrą nr XIII/82/15 z dnia 5 listopada 2015r. wraz ze zmianami w sprawie ustalenia wysokości stawek opłaty targowej.
- Ustawa z dnia 26 października 1982r.o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi ( jt. Dz. U. 2018.poz.2137 ze zm.)
- Uchwała Rady Miasta Kostrzyn nad Odrą Nr XL/313/14 z dnia 15 maja 2014 r. w sprawie ustalenia liczby punktów sprzedaży napojów zawierających powyżej 4,5% alkoholu (z wyjątkiem piwa) oraz zasad usytuowania miejsc sprzedaży i podawania napojów alkoholowych na terenie miasta Kostrzyn nad Odrą
- Uchwała Rady Miasta Kostrzyn nad Odrą nr IX/53/19 z dnia 27 czerwca 2019r.w sprawie wyłączenia terenów z prowadzenia działalności handlowej
- Uchwała Rady Miasta Kostrzyn nad Odrą nr IX/56/19 z dnia 27 czerwca 2019r.w sprawie wprowadzenia na terenie miasta Kostrzyn nad Odrą czasowego zakazu sprzedaży, podawania i spożywania napojów alkoholowych.
DODATKOWE WYMAGANIA:
- Wymagania higieniczno-sanitarne – Powiatowa stacja sanitarno-epidemiologiczna w Gorzowie Wlkp.
- Warunki i wymagania dotyczące bezpieczeństwa pożarowego – Komenda Miejska PSP w Gorzowie Wielkopolskim.
- Wymagania niezbędne do uzyskania jednorazowej zgody na sprzedaż napojów alkoholowych.
- Zasady ogólne dotyczące prowadzenia działalności handlowej, gastronomicznej lub „tymczasowego parkingu”
Informacja o wymaganiach sanitarno-higienicznych dla podmiotów zamierzających prowadzić działalność gospodarczą
INFORMACJA DLA PODMIOTÓW ZAMIERZAJĄCYCH PROWADZIĆ DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZĄ - DZIAŁALNOŚĆ GASTRONOMICZNA Z OBIEKTÓW TYMCZASOWYCH I RUCHOMYCH,ORGANIZACJA PARKINGÓW
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gorzowie Wlkp. w związku ze zbliżającą się kolejną edycją Festiwalu „PolAndRock Festival” odbywającego się corocznie w Kostrzynie nad Odrą informuje:
1. Osoby lub firmy zamierzające prowadzić działalność gastronomiczną podczas festiwalu powinny w terminie do 19 lipca bieżącego roku zgłosić (wzór zgłoszeniaw załączniku nr 3 „ZGŁOSZENIE”) swój zamiar prowadzenia w/w działalności Państwowemu Powiatowemu Inspektorowi Sanitarnemu w Gorzowie Wlkp.
2. Podstawowe wymagania higieniczno-sanitarne zamieszczono:
- w załączniku nr 1 „INFORMACJA O WYMAGANIACH SANITARNO-HIGIENICZNYCH - teren imprezy i bezpośrednie sąsiedztwo ”
- w załączniku nr 2 „INFORMACJA O WYMAGANIACH SANITARNO-HIGIENICZNYCH - teren poza placem imprezy i bezpośrednim sąsiedztwem"
3. W zgłoszeniu należy podać następujące dane:
- nazwa firmy, NIP/PESEL;
- planowany termin i miejsce rozpoczęcia działalności, (ulica z określeniem numeru lub innego wyróżnika);
- telefon kontaktowy, adres e-mail;
- zakres prowadzonej działalności;
- organizacja stoiska (np. wyposażenie, dostęp do sanitariatów i urządzeń służących utrzymaniu higieny).
4. Szczegółowe wymagania należy ustalić osobiście w siedzibie PPIS w Gorzowie Wlkp. ul. Kosynierów Gdyńskich 27, 66-400 Gorzów Wlkp., pokoje: 14,15,16,17 lub przesłać drogą elektronicznąna adres : Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.lub Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
W przypadku dodatkowych pytań można zasięgać informacji pod numerem telefonu :
95 7228986 wew. 34, 35, 36,
5. Wymagane dokumenty (do wglądu podczas kontroli) :
- aktualne orzeczenia lekarza o zdolności do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje ryzyko przeniesienia zakażenia lub choroby zakaźnej na inne osoby,
- instrukcje dobrych praktyk higienicznych, w tym potwierdzenie przeszkolenia personelu ze znajomości tych praktyk,
- faktury potwierdzające źródło pochodzenia produktów i półproduktów
PODMIOTY PLANUJĄCE PROWADZENIE PARKINGÓW winny wyznaczone miejsce oznakować, natomiast osobom korzytającym z parkingów należy zapewnić dostęp do zaplecza sanitarno-higienicznego (wraz z mozliwością umycia rąk po skorzytaniu z toalety) oraz urządzeń do gromadzenia odpadów komunalnych
Ilość toalet oraz pojemników na odpady komunalne winna być dostosowana do przewidywanej liczby osób korzystających z tych miejsc. Toalety oraz pojemniki na odpady należy serwisować z częstotliwością dostosowaną do potrzeb, a teren parkingów i miejsc postojowych utrzymać w należytym stanie sanitarno-porządkowym.
Uchwała w sprawie ustalenia przepisów porządkowych dotyczących prowadzenia handlu na terenie miasta Kostrzyn nad Odrą
Uchwała Nr XXI/186/04 Rady Miasta Kostrzyn nad Odrą w sprawie ustalenia przepisów porządkowych dotyczących prowadzenia handlu na terenie miasta Kostrzyn nad Odrą